A szálkásító diéta alapja a megfelelő kalória-bevitel. Heti fél kilogramm súlynövekedéshez napi 500 kalória többletre van szükség. A fehérjebevitel minőségi izmokat eredményez. A szénhidrát az energiaforrás sport közben, ezért edzés előtt érdemes szénhidrátot bevinni. Az izmok építésére azonban nem alkalmasak, ahhoz fehérjére van szükség, ezért az edzés utáni táplálkozás része kell legyen. A zsírfogyasztás főként telítetlen zsírokból álljon a súlyfelesleg elkerülésének érdekében. A bevitt tápanyag erősen befolyásolja az edzés során elért alakváltozásunkat, ezért érdemes rá legalább ugyanannyira figyelni, mint az edzéstervre.

Napi háromszori étkezés nem megfelelő a szálkásításhoz, mert az étkezések között eltelt idő túl hosszú. A tápanyag három óra alatt felszívódik, a továbbiakban
pedig szervezetünk az izomzatot kezdi el lebontani, hogy energiához jusson. Ezért a napi ötszöri-hatszori étkezés az ideális. Kevésbé megterhelő a gyomornak és a vércukorszint ingadozását is elkerülhetjük vele. Emellett felgyorsítja anyagcserénket, miáltal a fehérje könnyebben felszívódik és beépül az izomzatba edzés során.

Legfőbb tápanyagaink az izomépítéshez a fehérje, a szénhidrát, a zsírok és a víz. A szénhidrát szolgáltatja az energiát, továbbá segíti a fehérje felszívódását. A szénhidrátok lehetnek egyszerűek és összetettek. Az egyszerű szénhidrátokat, főként a cukrot lehetőleg kerüljük, továbbá a cukros üdítőket és a cukrozott élelmiszereket. Kivétel lehet edzés után a szőlőcukor, mely hirtelen megemeli az inzulinszintet és segíti az edzés utáni táplálék felszívódását. Az összetett szénhidrátot keményítőt és rostot tartalmaznak, ezek a teljes kiőrlésű tésztafélék, zabpelyhek és hasonlóak, zöldségek és gyümölcsök. Főként ezekből fedezzük szénhidrát szükségletünket. A gyümölcs is veszélyes lehet nagy mennyiségben, hiszen egy ember maximum 200 kalóriának megfelelő gyümölcscukrot képes lebontani egy nap alatt, a többi lerak
ódik.

A bejegyzés trackback címe:

https://eheskockahas.blog.hu/api/trackback/id/tr752712512

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása