Minden edzőteremnek megvan a maga sajátos szabályrendszere, ám néhány alapvető normát nem árt betartani, ha hosszútávon szeretnénk egy adott fitnesz klub látogatói lenni.

Ha jártunk már valaha edzőteremben, akkor biztosan találkoztunk olyan dolgokkal, amik még kellemetlenebbé tették testünk gyötrését. Például, ha valaki hosszú időre kisajátítja az egyik gépet, vagy hatalmas izzadságfoltot hagy maga után, esetleg hatalmas nyögések és hörgések közepette nyomja ki a súlyokat. De ez csupán csak néhány példa az edzőtermi illetlenségekre, megesik, hogy ennél is bosszantóbb viselkedéssel találkozunk testedzés közben.

Ezen viselkedéseknek leggyakrabban a stressz az alapja. A konditerembe sokan a napi feszültség levezetéseképpen járnak, mert a sport kiválóan oldja a stresszt. Ám vannak, akiknél pont ellenkező hatást vált ki a testgyakorlás okozta fizikai aktivitás, és agresszívek lesznek.

Talán meglepően hangzik, de Amerikában már igen sokat foglalkoznak a kondi- és fitnesztermek problémás látogatóinak kezelésével. Ők azok, akik nem hajlandók lehalkítani a telefonjukat, hangosan fecsegnek edzés közben, és késve érkeznek az órára.

Peggy Gregor, a Healthtrax Fitness és Wellness klub tulajdonosa nem régiben az IDEA Fitness Journal-ban jelentetett meg egy cikket, amiben az edzőtermek vezetőinek írt hasznos tanácsokat az általa csak "fitnesz primadonnáknak" titulált látogatókkal kapcsolatban. Gregor szerint egyetlen problémásan viselkedő vendég elronthatja az egész terem hangulatát. Három fő csoportba sorolja a fitnesz primadonnákat. Vannak a fecsegők, akik rendszeresen késnek, hogy utána nagy dérrel-dúrral bevonulva, magukra vonják a figyelmet. Ugyan ez motiválja a magányos farkasokat, akik mindent a saját belátásuk szerint csinálnak, és nem érdekli őket, ha az edző vagy a sportoló társak nem értenek vele egyet. És végül vannak, akik a teremben csak a tükörig jutnak el, viszont ott töltik az egész edzést saját magukban gyönyörködve.
Rajtuk kívül a higiéniai problémákkal küzdők és az edzőterembe ismerkedni, szociális életet élni járók jelentik a legnagyobb problémát. Ha ilyennel találkozunk, akkor a legegyszerűbb, ha a terem alkalmazottjához, vagy vezetőjéhez fordulunk segítségért. És persze, ha mi is betartjuk az edzőterem illemszabályait.

Konditerem etikett
- Legyünk friss illatúak mikor elkezdjük az edzést, de természetesen ne használjunk bódító vagy nagyon erős illatú dezodort, parfümöt! Minden edzésre tiszta ruhában menjünk, ne a legutolsó alkalommal összeizzadt felszerelésünket használjuk!
- Ne foglaljuk le a gépeket túlságosan hosszú időre. Figyeljünk rá, hogy meddig csinálunk egy-egy gyakorlatot, a szériáink közötti pihenőidőben pedig engedjük át másnak is a gépet!
- A fitnesz órára pontosan érkezzünk! Ha mégis késünk, akkor szépen csendben vegyük fel a ritmust a többiekkel! Ne furakodjunk előre az első sorba, hanem válasszunk magunknak hátul egy helyet!
- Ha súlyzókkal dolgozunk, és már nagyon kifáradtunk a gyakorlatban, akkor se dobjuk a földre őket, mert a hangos csattanás zavarja az edzőtársakat! Inkább csináljunk eggyel-kettővel kevesebbet a gyakorlatból, így óvatosan, hangoskodás nélkül le tudjuk engedni a földre a súlyokat! Ha végeztünk a gyakorlattal, mindig rakjuk vissza a helyére a súlyokat!
- Ne hangoskodjunk! A mobiltelefonunkat némítsuk le, ha mégis muszáj felvennünk, akkor pedig gyorsan és halkan beszéljünk!
- Ne figyeljük a többieket erőlködés közben: illetlen és nagyon zavaró!
- Tegyünk rendet magunk után: ne hagyjuk szanaszét az üres ásványvizes üvegeket, vagy az energiaszeletek papírjait! De a legfontosabb, hogy töröljük le az izzadságot a gépről, amit használtunk!
- Ne viselkedjünk feltűnően! Legyünk rugalmasak, hallgassunk az edzők és a tapasztaltabb sportolók tanácsaira, és tartsuk tiszteletben a többi sporttársunkat!

A bejegyzés trackback címe:

https://eheskockahas.blog.hu/api/trackback/id/tr612747538

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

barnabas123 2011.04.19. 14:42:43

jö ötlet "szóba" hozni a konditerem etiketett, sok embernek el kéne olvasnia. Nem árt egy konditeremben, ahol sokszor találkozunk ugyanazokkal az emberekkel nem tirpák módon szétizzadni a gépeket. egy törülközőt nem nehéz berakni a zsákba ;)
süti beállítások módosítása